Tuesday, December 16, 2008

JULA SOM EN KULTURELL KOMMUNIKASJON

Man kan trygt si at jula er en kulturell kommunikasjon for alle. Men det finnes mange ulike måter jula kommuniserer på, og i denne teksten skal jeg fortelle om noen av disse.

En kulturell kommunikasjon er hvordan en kultur kommuniserer og får frem budskapet sitt. Ulike kulturer kommuniserer på forskjellige måter og i dette tilfelle finnes det mange eksempler på hvordan jula kan fremstå som en kulturell kommunikasjon.

Det kommer ikke som en overraskelse at kirken er viktig i juletida og vi kan si at kirken er en viktig kultur fordi den forteller oss om Jesu fødsel. Jesu fødsel er en veldig stor del av kristendommen og særlig rundt jul når fortellingen om hans fødsel blir fortalt i kirken og også formidlet over tv-en og radioen. Kirken og trossamfunnet forteller oss at frelserens fødsel er selve grunnen til at vi feirer jul, og dermed blir troen på dette den viktigste tanken i jula. Det å gå i kirken på julaften og høre på fortellingen om Jesus er ofte det mange forbinner med jula, og dermed blir kirkens budskap den viktigste kulturelle kommunikasjonen for dem.

En annen kultur som kommuniserer og får frem budskapet sitt i jula er handelsstanden. Den prøver å fremme at penger og gaver er det viktigste i juletida og at det er det alle må konsentrere seg mest om. Butikkene reklamerer for alle mulige ting og prøver å få frem at det er akkurat deres varer som folk ønsker seg. Ved å gjøre dette forsterker de bare følelsen om at jula handler om å gi og å få, og at den indre betydningen, nemlig troen på at noe ligger bak julefeiringa, ikke er fullt så viktig. Handelsstanden har fått mer og mer makt i løpet av de siste årene og man merker at det er stort press på alle om å skaffe de ”riktige” gavene slik at våre nærmeste blir fornøyd.

Jeg synes at julen handler om mange ulike ting og dermed varierer det fra person til person hva som er viktigst. Jula kommuniserer både at det å tro på meningen med selve feiringen og det å gi venner og familie noe fint er viktig i juletida. Alle tror vel at jula har en indre betydning og at det er en grunn til at vi feirer jul den dag i dag, men mange har kanskje funnet ut at det å gi sine nærmeste gaver for å vise at man setter pris på dem er den indre betydningen. Nemlig at det er en grunn i seg selv å ha en dag i året der de du bryr deg om virkelig får vite akkurat det.

Som jeg har nevnt i denne teksten mener jeg at julen kommuniserer på mange ulike måter, og jeg føler at dette kan være en positiv ting for alle og enhver. Det er bra med ulike meninger og varierte tanker om ting, slik at ikke alle blir helt like. Og dermed er det vel ingen bedre måte å avslutte denne teksten på enn ved å ønske alle en riktig god jul ;)

No comments: