Tuesday, June 2, 2009

FORDYPNINGSOPPGAVE I NORSK



Jo Nesbø er en kjent musiker og forfatter, og i løpet av årene har han skrevet mange populære bøker. Nesbø er utdannet både siviløkonom og finansanalytiker, og det var ikke før i slutten av 30-årene at han ga ut sin første bok. Flaggermusmannen, Rødstrupe og Snømannen er tre av hans mest kjente bøker, og det er også disse jeg har valgt som primærtekster i dette fordypningsemnet. Hovedpersonen i de fleste av Nesbøs kriminalromaner er detektiven Harry Hole, og i denne teksten skal jeg ta for meg Holes utvikling gjennom disse tre bøkene.
Er Harry Hole en dynamisk person, og hvilke endringer kan vi da se fra bok til bok?
(Wikipedia: Jo Nesbø)

Flaggermusmannen
Flaggermusmannen er den første av Nesbøs bøker og kom ut høsten 1997. Boka ble veldig populær og har mottatt både Rivertonprisen, for beste norske kriminalroman og Glassnøkkelen, for beste skandinaviske kriminalroman. Flaggermusmannen handler om en ung politimann, ved navn Harry Hole, som reiser til Australia for å hjelpe til med en mordetterforskning. Det er den norske kvinnen Inger Holter som er funnet omkommet og Harry havner på sporet av en seriemorder. (Wikipedia: Jo Nesbø)

Hovedpersonen selv er en norsk politimann som bor på Tøyen i Oslo. Han har en yngre søster med Down syndrom og en far som har mistet livsgleden etter at Harrys mor døde. På side 56 får vi vite at Harry selv bare har hatt ett langt forhold, og gjennom hele boken virker han som en einstøing som er mer opptatt av jobben enn av noe annet. I denne boken får vi vite mye om aboriginernes undertrykkelse, og om at de har lite innflytelse i dagens samfunn. Harry tar til seg alt hans nye aboriginervenn forteller han og det virker som han skjønner deres ståsted. Hole virker ikke som en som dømmer andre, og på side 24 i Flaggermusmannen sier han selv at han ikke har noen grunn til å mislike asiatene og dermed gjør han heller ikke det. Harry fremstår som en ærlig og nysgjerrig mann som ofte følger magefølelsen i viktige situasjoner. Han er en flink etterforsker og magefølelsen slår sjeldent feil. Han klarer alltid å komme med nye ideer og klarer å sette bitene sammen, og dermed er han en ressurs i etterforskningen.

Men alt er ikke bare positivt med Harrys erfaringer. Han har opplevd mye vondt i livet, både tap av familie og venner, og dette har påvirket han på en negativ måte. Harry har funnet ut at den eneste kuren for disse negative tankene er å drukne dem i alkohol, og dermed har han blitt en av-og-på alkoholiker. Når ting går bra klarer han å motstå en drink, men blir ting virkelig ille begynner han å drikke og klarer ikke å slutte. Harry Hole er som sagt en einstøing og det er ikke mange han kan åpne seg for. Men i Flaggermusmannen finner han Birgitta, en rødhåret skjønnhet fra Sverige. Hun er et av vitnene i saken Harry jobber med og over tid faller han for henne. Han betror henne med det meste og når tidene blir tøffe er hun alltid der for han. Når Birgitta blir drept mot slutten av boken faller Harrys liv sammen. Han vet ikke hva han skal gjøre med livet sitt lengre og etter å ha fanget seriemorderen må han ta et drastisk valg: å leve, eller å ikke leve? (Nesbø 1997)

Rødstrupe
Rødstrupe kom i 2000 og fikk slik som den første boken veldig god omtale. Boken fikk Bokhandlerprisen, og ble også veldig populær da den i Nitimen i 2004 ble kåret til Tidenes beste norske krimroman. Handlingen i Rødstrupe har mange vinklinger og historien følger ikke en kronlogisk rekkefølge. I boken får vi lese om norske frontkjempere som kjempet på tysk side under 2.verdenskrig, om Harry Hole som ved et uhell skyter en Secret Service agent og om en morder med en personlig vendetta. (Wikipedia: Jo Nesbø)

Harry Hole har i denne boken blitt eldre og alt han har opplevd har begynt å tære på. Han er en høy og slank mann i begynnelsen av 30årene, han har et glattbarbert hode og et blekt ansikt med blodskutte øyne. Harry er en mann som liker å være alene, han er sint og negativ og liker seg rett og slett best i eget selskap. I begynnelsen av boka er Harry ute på et spesialoppdrag med kollegaen Ellen som til slutt ender med at Harry skyter en Secret Service agent. Harry blir traumatisert av denne opplevelsen og for å trekke lyset vekk fra den blir han forfremmet til førstebetjent hos overvåkningspolitiet, en jobb han verken liker eller vil ha.. Harry får lite å gjøre på den nye jobben og når han får en ledetråd begynner han å undersøke på egen hånd. Han liker å ta saken i egne hender og er en person som gjør alt han kan for å få det han vil ha.

Harry er som sagt en person som liker å være alene, men vi får også vite at han har et godt forhold til både familien sin og til Ellen. Ellen har hjulpet Harry mye og gjennom tiden har hun fått han til å slutte å drikke, og å heller begynne å trene på S.A.T.S. Harry Hole er en person som gjør ting fordi han må, og sjeldent fordi han nyter det, og dette gjelder også treningen. I denne boka får vi vite at Harry tidligere har drept en kollega ved å kjøre i fylla og det er en stor del av hans trang til å klare å slutte å drikke. I løpet av de siste årene har Harry blitt ganske kjent, han deltok på et tv-show hvor han fortalte om seriemorderen han noen år tidligere hadde skutt i Australia, og etter det har mange kjent han igjen. Harry liker ikke mye oppmerksomhet og når han på side 33 i boken tenker over denne hendelsen forstår han selv hvorfor han ville endre utseendet sitt etterpå. Han ville ikke bli kjent igjen og det var grunnen til at han barberte av seg alt håret. Etter at Ellen blir brutalt myrdet etterlater det er stort tomrom hos Harry, han klarer ikke holde seg unna alkoholen og finner ikke noe lyspunkt før han møter Rakel. Rakel arbeider også i politiet og Harry forelsker seg i henne. Han får et godt forhold til sønnen hennes, Oleg, og etter at saken er løst blir Harry og Rakel et par. Harry er lykkelig for første gang på lenge.(Nesbø 2000)

Snømannen
Den siste av Jo Nesbøs bøker om Harry Hole heter Snømannen. Snømannen var den raskest selgende norske romanen noensinne da den kom ut i 2007, og har mottatt både Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. Boken handler om en rekke mord som har funnet sted de siste årene. Gifte kvinner med barn blir drept når den første snøen kommer og etterforskningen sporer dette tilbake til en seriemorder som har holdt på i flere år. (Wikipedia: Jo Nesbø)

I denne boken har vi kommet flere år frem i tiden. Harry er nå blitt rundt 40 år, og mye tynnere enn før. Han har fått poser under øynene som forteller oss at han har vært igjennom mye. Harry jobber fortsatt på Voldsavsnittet og er blitt mer deprimert enn før. Han har fått seg et eget kontor hvor han har plassert bilder av sine tidligere kollegaer. Han har mistet mange og det får han til å tenke mye over livet. Harry trener jevnlig, men uansett hva han gjør så blir han bare tynnere. Harry er fortsatt forelsket i Rakel, men det at hun har funnet en annen knuser han. Han er mer ensom enn noen gang og bruker dermed bare mer og mer tid på å jobbe. Hele livet består av jobb og Harry tar seg aldri en pause. Han tenker tilbake på det som har vært og føler at han har mistet mye av det som betyr noe.
Harry er en innesluttet person og hvis han gjennomgår noe holder han det oftest for seg selv. ”Usunt forhold til alkohol, vanskelig temperament, ensom ulv, upålitelig, tvilsom moral og grundig plettet vandel” er noe Harry på side 172 sammenligner seg selv med. Han er en mann som liker å få viljen sin og som vil gjøre ting på sin måte. Harry har fått mye erfaring opp igjennom årene og han vet hva han snakker om. Han har en god magefølelse og når han føler på seg at det er mer å finne i en sak så gir han ikke opp. Hole får hjelp der han kan og nekter å gi opp når han vet at han er på sporet av noe. Han får hjelp av en psykolog til å fylle inn tomrommene, og til slutt klarer Harry å sette alt sammen og finner morderen. Harry Hole har gjennom årene utviklet seg til en person som ikke er så veldig opptatt av livet og begynner å føle at han selv fortjener smerte. Han føler sjelden glede når sakene er over, fordi han vet at snart ville det komme en ny. Harry ofrer alt for Rakel og Oleg, og kommer fra det nesten uskadd. Bare en finger mangler og morderen er tatt, i livet. (Nesbø 2007)

Sammenligning
Bøkene om Harry Hole er skrevet fra en utenforståendes synsvinkel, men vi får for det om vite mye om de ulike personenes tanker og følelser. Vi får vite alt om tankegangen til Harry Hole og dette er en av grunnene til at vi blir så godt kjent med hovedpersonen gjennom bøkene. Helt fra bok 1 har vi lært at Harry er en politimann fra Oslo som har opplevd en god del i livet. Han har en familie som han er veldig glad i, og han har hatt noen gode venner og kollegaer som han har mistet på ulike måter. Harry har alltid vært en einstøing som holder seg for seg selv, men dette har også vokst sammen med opplevelsene. Jeg tror Harry er en person som føler at han slipper smerte hvis han ikke kommer for tett innpå andre. I løpet av bøkene så har Harry fått mye visdom, og han har lært både av egne og andres feil. Han har utviklet seg som person og gjør ikke de samme feilene som han gjorde tidligere. I den siste boka får vi f.eks vite at alt Harry vil er at morderen skal overleve, at han skal betale for det han har gjort på en ordentlig måte. Tidligere så hadde nok ikke dette vært så viktig for han og dermed viser det at han har forandret seg.

Negativiteten og ensomheten er noe som går igjen i alle bøkene og det er det som er ”typisk” for Harry Hole. Han er en alkoholiker, og vi får høre mye om formiddagene han tilbringer på ”Schrøder’s Café” med en drink i hånden. Harry Hole er veldig opptatt av arbeidet sitt og gjennom bøkene blir jobben mer og mer en del av hverdagen. I den siste boken er jobben alt, og uansett hva han gjør tenker Harry bare på hvordan hans skal løse den saken han jobber med. I alle bøkene møter vi som sagt ulike mennesker som Harry har hatt et forhold til. I den første boken forelsker han seg i Birgitta, som etter hvert blir drept, og i de andre to er det Rakel som er Harrys store kjærlighet. Harry elsker henne, men kombinert med jobben har han ikke nok tid til dem og hun forlater han. Igjen blir Harry alene og dette tror jeg er et mønster som følger han hele tiden, han blir forlatt av de han bryr seg om. Kriminalsjangeren forteller om ulike forbrytelser og om hvordan de blir løst, og i følge artikkelen ”Mangfoldig rolleunivers i krimlitteraturen” har detektivene tradisjonelt sett blitt delt inn i stereotyper etter kjønn. Den typiske mannlige etterforskeren i amerikansk krimtradisjon er ”en "hardboiled", mannlig privatdetektiv, som arbeider alene, har problemer med å innordne seg og er en utpreget macho-type.”. Dette er noe som stemmer godt overens med Harry Hole og jeg tror han på mange måter kan sammenlignes med den ”typiske” etterforskeren.
(wikipedia: kriminallitteratur)
( Sæther: ”Mangfoldig rolleunivers i krimlitteraturen”)

Harry Hole kan som sagt minne om stereotypen på en etterforsker. Han har mange likheter med denne stereotypen og mye av det han gjør forholder seg likt gjennom alle bøkene. Stereotypen på en etterforsker er en person som ikke forandrer seg, han er en statisk person og det er få ting som endrer seg i bøkene. En dynamisk person derimot er en som utvikler og forandrer seg over tid. Jeg tror egentlig at Harry Hole er en plass mellom disse. Han har mange likheter fra bok til bok, men han lærer også av sine egne feil og prøver å forandre seg. Han blir klokere på sine egne valg, men også mindre opptatt av livet, og å ha noen å dele det med. Forfatteren forteller selv, i et intervju, at Harry Hole er en helt med en svakhet. Han mener at alle helter har en svakhet og at dette i Harrys tilfelle er alkoholen. Han sier at Harry både blir drevet av sine mørke og gode sider, og at følelser spiller en viktig rolle i alle Harry sine saker, enten det er hat eller medlidenhet.
(Utdanning.no: Dynamiske personer)
(Aschehoug: Om Jo Nesbø)



Kilder

Primærlitteratur

- Nesbø, Jo 1997: Flaggermusmannen. Aschehoug. Oslo. (Pocketutgave utgitt i 2008)

- Nesbø, Jo 2000: Rødstrupe. Aschehoug. Oslo

- Nesbø, Jo 2007: Snømannen. Aschehoug. Oslo


Sekundærlitteratur

Nettsteder:

- ”Jo Nesbø” på wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8). Sist lest 3.3.2009.

- ”Kriminallitteratur” på wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Kriminallitteratur). Sist lest 3.3.2009.

- Sæther, Gøril: ”Mangfoldig rolleunivers i krimlitteraturen” på Forskningsrådet (http://kilden.forskningsradet.no/c17251/artikkel/vis.html?tid=39196) Sist lest 3.3.2009.

- ”Dynamiske Personer” på Utdanning.no (http://fag.utdanning.no/norsk/laerestoff_norsk/bibliotek/novelle_regi/hva_far_vi_vite_om_personene). Sist lest 3.3.2009.

- ”Om Jo Nesbø” på aschehoug (http://www2.aschehoug.no/lf/jonesbo/innhold.php?sectionID=5). Sist lest 3.3.2009.

No comments: