Tuesday, June 2, 2009

KULTUR

Subkultur vs Delkultur

Kultur er et mye brukt begrep og vi vet at alle mennesker tilhører en spesiell kultur. Men innenfor hovedkulturen finnes det også både delkulturer og subkulturer, og i blant kan det være vanskelig å skille mellom disse.

I kommunikasjon og kultur faget har vi arbeidet mye med ulike kulturer og om hvordan disse kulturene skiller seg ifra hverandre. Vi har arbeidet med både subkulturer og delkulturer, men noen ordentlig forklaring på disse begrepene er vanskelig å komme fram til. En viktig del av å forstå et begrep er å vite hva det egentlig betyr, og det er hva vi skal frem til i denne teksten.

Så hva er egentlig en kultur og finnes det ulike forståelser av begrepet? Hva er en delkultur, og hva er en subkultur, og har disse begrepene stort sett samme betydning?

En kultur blir på wikipedia betegnet som menneskelig aktivitet i samfunnet. Det vil si at alt menneskene driver med regnes som en del av deres kultur. Både fritidsaktiviteter, holdninger og måter å leve et eget liv på, regnes som en del av kulturen (wikipedia 1). Dette blir også bekreftet andre plasser, og i boka Reiseliv og språk 1 blir det sagt at kultur er alt som omgir oss. Det som omgir oss er med på å gjøre oss til de vi er, og det har både med forståelse, holdepunkter, opplevelser, verdier, normer og referanser å gjøre. Kommunikasjon, holdninger og dannelse utgjør også en viktig del av en kultur (Romuld, Sandøy osv.2008). Arne Martin Klausen, en sosialantropolog, definerer kultur slik: ”Kultur er et felles sett av ideer, verdier, normer og kommunikasjonsmidler som en gruppe mennesker kjenner seg assosiert med, og som hører til- eller er med på- tradisjonsoverføring og sosialisering, mer eller mindre forandret med tiden.” (Romuld, Sandøy osv.2008 s.9). Dette bekrefter det som er sagt tidligere og dermed tror jeg vi kan si at en kultur er det som er rundt oss og det som menneskene selv har opprettet. Det norske samfunnet er et eksempel på en hovedkultur og også den kulturen som de fleste i landet tilhører. En hovedkultur har mange delkulturer og noen av disse delkulturene kan også regnes som subkulturer.

Delkultur blir på ordnett.no definert som et avgrenset kulturområde innenfor en større kultur (www.ordnett.no). Dette vil si at denne kulturen har spesielle trekk som gjør at den ikke går helt i ett med kulturen rundt. Den skiller seg ikke like mye ut som en subkultur gjør, men er heller ikke helt sammensveiset med hovedkulturen. Det kan være både alder, interesser og ulike andre ting som gjør at denne gruppen skiller seg ut fra hovedkulturen. Delkulturer er internalisert, noe som vil si at de er med på det som skjer ellers i samfunnet og er en del av det. Ragnar Hauge mener at en delkultur er en livsstil og at man får kunnskap og verdier gjennom å være med i denne sosiale gruppen. Personene i slike grupper har ofte mye til felles og dermed kan de hjelpe hverandre med å takle omverden (Hauge på cappelen.no). Dette blir bevist i samfunnet vårt og det er lett å se at ulike personer passer sammen i grupper, alt etter hvor i livet de befinner seg. Ungdomskultur er et godt eksempel på en delkultur. I ungdomskulturen er det hovedsakelig alder som går igjen. Ungdommer er en gruppe mennesker som skiller seg ut fra resten av samfunnet fordi de er et sted mellom barn og voksen og har dermed en annen måte å leve på enn andre gruppene. Ungdommer har egne aktiviteter, verdier og holdninger som gjør at de danner en egen gruppe der målet ofte er å skille seg ut, men samtidig å ikke være for forskjellig.

En subkultur er derimot definert som en kultur som eksisterer innenfor en større kultur og som skiller seg ut ved å ha mange særtrekk som ikke er så vanlig ellers i hovedkulturen. Det er mange ulike måter en subkultur kan skille seg ut på og vi kan se at de fleste slike kulturer har en spesiell stil eller lignende som kjennetegner at de tilhører akkurat denne gruppen (wikipedia 2). Dette vil si at en subkultur driver med eksternalisering, altså at den bryter med samfunnet rundt. Subkulturer er heller ikke så ”inne” i samfunnet som delkulturer er og det er ikke godt å vite om det bare er de som vil skille seg ut og som har valgt det selv som burde gå under denne kategorien. Et eksempel på en subkultur er gothere og måten de skiller seg ut på, fra det norske samfunnet som hovedkultur og ungdomskultur som delkultur. Gothere er en gruppe mennesker med en unik klesstil og musikksmak. Man kan ofte kjenne igjen en gother på utseendet. Klesstilen består som regel av svarte klær, og mye svart sminke er også unikt for denne gruppen. Mange gothere har også en del piercinger, og musikksmaken deres er dyster og mørk. Gothere interesserer seg ofte for vampyrer og fantasy, og det finnes både egne klubber og blad for mennesker som oppfatter seg selv som gother (wikipedia 3).

I samfunnet vårt finnes det ikke bare mennesker som skiller seg ut fordi de vil det, men også mennesker som skiller seg ut av spesielle årsaker. Mennesker med syndromer/tilstander som Down syndrom er et eksempel på disse personene, og dermed kan man lure på om disse også utgjør en subkultur, selv om de ikke har lyst til å skille seg ut. Det er ikke akkurat som om disse personene selv har valgt å ha en så unik tilstand som gjør at de ikke er lik alle andre, det er noe de er født med. Man kan spørre seg selv om disse menneskene burde bli sett på som en egen subkultur, og jeg mener at de ikke burde det. En subkultur er gjerne en kultur der mennesker skiller seg ut, enten ved hjelp av klesstil eller musikksmak. Disse har ofte valgt å skille seg ut på denne måten, og de har bestemt selv at de vil være en del av en subkultur (wikipedia 2).

Mennesker med Down syndrom lider av tilstand som på wikipedia beskrives som en gruppe genetiske feil som fører til en variert grad av funksjonsnedsettelse. Down syndrom kan oppdages allerede før fødselen og det finnes hele tre ulike varianter av den. I dag har man sett mye fremgang i undersøkelsen av mennesker med Down syndrom og det finnes ikke grenser på hvor langt et menneske med denne tilstanden kan utvikle sine ferdigheter. Som sagt kan ikke et menneske med Down syndrom gjøre noe med tilstanden sin, det er et medfødt syndrom og foreløpig umulig å kurere. Det er startet debatter om man skal begynne å fjerne fostre som har en lidelse slik som Down syndrom og det er mye diskusjon rundt dette temaet. Mange mener at disse menneskene burde slippe å bli utsatt for denne typen liv, mens andre føler at de med Down syndrom ikke lider. De kan stort sett leve gode liv og det er heller ikke en smertefull tilstand å ha (wikipedia 4). Mennesker med Down syndrom er selvsagt ikke konforme, men de skiller seg ut fra resten av samfunnet. Men er det virkelig grunn nok til å se på dem som en subkultur?

Jeg føler som sagt at en subkultur er når menneskene frivillig bestemmer seg for å skille seg ut, at de bestemmer seg for å være annerledes. Mennesker som ikke har noen mulighet for å ikke skille seg ut, og som rett og slett MÅ utgjøre en egen gruppe føler jeg ikke passer inn under denne beskrivelsen. Jeg synes at mennesker med Down syndrom burde bli sett på som en delkultur, siden de skiller seg ut på sin egen måte, men ikke at man skal ta det så langt som å kalle dem en egen subkultur. Det er lett å bli diskriminert mot fordi man er annerledes, men det å være en del av en subkultur synes jeg er et valg hver enkelt må ta. Det er ikke noe som er opp til samfunnet å bestemme.






Kilder:

- wikipedia 1: http://no.wikipedia.org/wiki/Delkultur 1 (sist lest 19/2).

- Romuld, Sandøy, Løschbrandt, Høvik 2008: Reiseliv og språk 1, Bergen: Fagbokforlaget

- ordnett.no : http://www.ordnett.no/ordbok.html?search=delkultur&publications=23&art_id=20257761 (sist lest 19/2)

- Hauge, Ragnar: http://eilert.cappelen.no/del2/kap4/kildeoppgaver/kildeoppgave.html?id=92 (sist lest 18/3)

- wikipedia 2: http://no.wikipedia.org/wiki/Subkultur (sist lest 19/2).

- wikipedia 3: http://no.wikipedia.org/wiki/Goth (sist lest 18/3).

- wikipedia 4: http://no.wikipedia.org/wiki/Down_syndrom (sist lest 18/3).

- Bilde: http://www.evilpoppy.org.uk/images/goth-card.png

No comments: